,,Виенски дом”-за млади семейства в Перник? Да, ама друг път.

Спомняте ли си гръмката новина, тиражирана точно преди кметските избори през 2011 г. , че Община Перник била подписала договор за създаване на търговско дружество с австрийската фирма ,,Виена Зюд”?

Проектът на това дружество предвиждал изграждане на модерна кооперация с 54 жилища, басейн, фитнес, вътрешен детски кът, паркинг, озеленяване.

Сградата щяла да има управител, който да се грижи за ремонтите и корекциите в жилищата. Настанените семейства щели да плащат наем от 5 лева на квадратен метър заедно с консумативите(отопление, вода, ток). Проектът щял да се финансира от холандски инвестиционен фонд, а общината щяла да предостави терен за строителство. Срокът за изпълнение на проекта бил 18 месеца, а работата по него щяла да започне веднага след регистриране на новосъздаденото дружество.

Няма да експериментираме, пристигаме с модел, който се е доказал в други държави от този район – Черна гора например”, казал Волфганг Аманн от Виена Зюд, който акцентирал върху „ангажираността на кмета на община Перник Росица Янакиева, чиято заслуга е тяхната дейност да започне първо в Перник”. Кметът на Перник Росица Янакиева от своя страна изразила надежда за успешен старт на проекта и неговото развитие през годините. „Надявам се това да е само първия блок от цял комплекс за млади хора, които да отглеждат децата си в истинска европейска среда и стандарт”, допълнил кметът.

Да, ама друг път!

Социално слабите семейства още от сега могат да си потърсят другаде басеин и фитнес. Както и дом под наем. За кой ли път се оказва, че това е поредният предизборен блъф. Поредният циркаджийски пирует, който кмета Янакиева така майсторски изпълнява - особено в предизборните си обещания.

И така - на 11.08.2011 г. се създава дружество с ограничена отговорност между Община Перник, "Виена - ЗЮД България" ООД и "Институт по жилищно строителство и управление" ООД със седалище във Виена. Дружеството се нарича "Виенски дом - Перник" ООД. В общината се провеждат пищни презентации. Страниците на пресата и сайтовете се напълват с привлекателни изгледи на сградата, която ще се строи. Целта на новосъздаденото дружество е да изгради тази модерна кооперация чрез привличане на външни инвестиции. Избира се управител на дружеството. Но въпреки тиражираните в пресата обещания, че първа копка щяла да се направи веднага след учредяването му - първа копка не се прави. И няма да се направи никога!

Нещо повече. Вече трета година "Виенски дом - Перник" ООД няма никаква дейност. Във финансовият му отчет за 2011 г. се мъдрят само депресиращи погледа нули, а Агенцията по вписванията отказва да приеме финансовите отчети както на "Виенски дом - Перник" ООД, така и на "Виена - ЗЮД България" ООД за следващите две години. Причината за отказите е, че в агенцията по вписванията не могат да бъдат представени "достатъчно автентични" официални документи, доказващи съществуването и дейността на третият съдружник в дружеството - австрийското дружество "Институт по жилищно строителство и управление" ООД. То на практика се оказва куха фирма-менте, използвана само за вдигане и раздухване на предизборната пушилка.

Разбира се - обществото ни тъне в неведение, но предизборната цел на кмета, подплатена с цветни картинки е изпълнена: В обществото са възбудени поредните фалшиви и никога неизпълняващи се очаквания. Очаквания, които носят гласове. А до следващите избори има цели 4 години. Време, достатъчно хората да забравят и време, достатъчно да се помисли за следващият надут балон - точно преди следващите избори!

Точно като онзи позабравен вече балон за един бизнес парк, дето едни корейци щели да произвеждат една козметика и който щял да даде работа на перничани.

И един прекрасен асфалтов път, водещ до една гола поляна в средата на нищото.

 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини