Испанците от град Сагунто се пребориха с тяхната "Кракра - ленд"

Лего-ленд и в Сагунто, Испания

Оказва се, че общинската чиновническа некадърност не е само пернишко, нито само българско понятие.

По повод на скандала с "Кракра - ленд" наша читателка от Испания ни изпрати подобен казус, само че с happy end! Казусът с Античният римски театър в гр. Сагунто, провинция Валенсия, Испания. И там местната управа уж е започнала с най-добри намерения. Привлякла най-добрите специалисти и осигурила финансиране, но... както в Перник е забравила да пита собствените си граждани какво точно искат? От какво ще бъдат най-доволни и щастливи?

Все пак - за оправдание на испанците можем да изтъкнем, че не става въпрос за крепост, а за амфитеатър. Горките архитекти самоволно решили, че той трябва да се възстанови така, че да бъде използваем и в наши дни. Да, ама не...

За рехабилитацията на античния римски театър в Сагунто са били ангажирани двама от най-добрите италиански архитекти: Giorgio Grassi и Manuel Portaceli. Проектът им е получил почти единодушни похвали, изучавал се в много училища по архитектура и бил финалист на престижнита награда Mies Van Der Rohe за архитектура.

Изглеждало е, че резултатът е гарантиран: една римска постройка, двама знаменити архитекти, един Закон за културното наследство (1985) и една администрация с воля да го постигне... Истински късмет! Работата започва през 1983 г. и завършва "на педали" и с ужасно бързане през 1993.

10 години по-късно (2003) резултатът продължава да не дава мира на хората в града. Възниква огромна полемика, породена от серия обстоятелства: дискусии за самата концепция на проекта; за изпълнението на проекта; има критики и жалби... По мнението на гражданите - въпреки, че не е бил в добро състояние, театърът не заслужава ненужна и съмнителна реконструкция. Фундаменталната методическа грешка идва от самите корени на идеята за намеса в театъра:
1. Администрацията е ускорила хода на тази интервенция заради политически интереси, достойни за повече от "просто критика"
2. Двамата архитекти не са прилагали стриктно нито закона за културното наследство, нито разбира се адекватен систематичен подход, достоен за такъв архитектурен паметник
3. Това е променило неоправдано тази антична постройка

Някои се опитват да изместят дискусията в посока към критериите, приложими при реставрация. Това е още по-голяма грешка, защото НЕ критериите са погрешни - погрешна е самата използвана методология. Точно тя е породила този хаотичен резултат, който пък от своя страна влияе върху културното наследство на града.

Върховният Съд на Испания разпорежда разрушаване на всички новонаправени неща по проекта и възстановяване на театъра в неговото оригинално състояние от преди реставрацията по проекта на Grassi и Portaceli. Или както е казал Цицерон: "Мъдростта се придобива, за да знаеш как да я използваш или прилагаш" - а не за да си пълнят джоба за сметка на унищожаването на нашето историческо наследство. И нека да решат хората на Валенсия кои са глупаците, както го решиха на изборите!

Историята обаче не свършва до тук...
Местните власти обжалват решението от 2003 с мотива, че било давало прекалено къс срок (6 месеца) за да се разруши новоизградената част. Юридическите еквилибристики продължили 5 години - но все пак, на 4 декември 2008 е публикувано окончателното решение за събаряне (със срок за изпълнение 18 месеца).
Въпреки удължения срок - машинациите на местната власт в Сагунто продължават. Въз основа на ПО-КЪСНО приета версия (през 1998 г.) на закона за културното наследство (4/1998) твърдят, че ВЕЧЕ имало законова база "рехабилитацията" да бъде оставена в сила. Освен това те повтарят непрекъснато, че изпълнението на решението за разрушаване било невъзможно. А било невъзможно, защото така се била произнесла някаква комисия, създадена през май 1998 от Съвета за култура и спорт - точно с цел да анализира възможността да бъде изпълнена присъдата на Върховния съд. Те апелират да се спазва "принципът за ефективност на публичните разходи"... каквото и да означава той според тях. Вероятно това означава "да похарчим едни пари за каквото ни скимне - пък после ще обявим, че точно тези публични разходи са били ефективни".

Нещо в тази история напомня ли ви за стила и методите на действие на управата на Перник?

Общинската власт в Перник трябва да се научи да спазва едно просто правило: Да пита и да се съобразява с гражданите на града си! Ако не може или не иска - би трябвало колкото се може по-скоро да напусне заеманите отговорни постове и да даде път на знаещи и можещи хора да творят нещата в града ни така, че повече никога да не ни е срам от тях!

Благодарим на нашата читателка от Испания, Г-жа Надежда Дръндева за изпратения материал!

Сегунто-ленд, но все пак облицовано с естествен мрамор
Като бисер сред мъниста...

Решението на ВС на Испания за привеждане на амфитеатърът в първоначалния му вид
Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини