Централните банки се готвят за евентуалния фалит на САЩ

Централните банки са започнали да разработват план за действия, за да задържат финнсовите пазари в стабилно състояние в случай на фалит на САЩ, съобщава Bloomberg, като се позовава на неназовни източници. 

Според авторитетното издание на годишното събрание на МВФ, което се е състояло през уикенда във Вшиингтон, с били обсъждани ответните мерки при евентуален фалит. Отбелязва се, че действията на властите ще бъдат по същия сценарий, както след банкрута на банка Lehman Brothers през 2008 год. Т.е. предоставяне на големи обеми ликвидност, разширявна на спискъка на активите, които могат да бъдат приети като гаранция и др. При това мащабите на фалита на Lehman Brothers и възможния дефолт на САЩ са несъпоставими. Банката имаше дълг 517 милиарда долара, Америка е задлъжняла с над 16 трилиона долара.

Според разчетите на Министерството на финансите се очаква парите да свършат на 17 октомври. Ведомството няма да може да взема пари след тази дата, тъй като ще бъде достигнат лимитът на държвания дълг. Сенатът и Долната камара се контролират съответно от демократите и републиканците и не могат да приемат законопроекта за вдигането на тавана на държавния дълг.

На 15 октомври лидерите на партиите в Сената оповестиха огромен прогрес в преговорите. Според публикации на този етап лимитът ще бъде вдигнат дотолкова, колкото да осигури работата на Министерството на финансите до средата на февруари. След това ще бъде необходимо ново вдигане на тавана на държавния дълг, опасяват се анализторите. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини