Учениците: Искаме право на мнение при назначаване на директори и учители

"Учениците се учат да заучават материал, а не да мислят. Извънкласната активност е дейност, поставена като втора категория и неформалното образование не е на почит". Това се казва в декларация на Съюза на учениците. В нея, освен всичко друго, се искат промени в програмите и подхода на преподавателите.

Позицията идва в момент, в който премиерът Пламен Орешарски заяви на форум за професионалното обучение, че образованието у нас обучава учениците да рецитират, а не да анализират, и те трудно решават практически казуси.

Съюзът на учениците настоява за по-голямо представителство и тежест на позицията на децата при вземане на решенията в школата. Допълва се, че в ученическите съвети доминират по-възрастни преподаватели, психолози, педагогически наставници, които променят реалния дневен ред на учениците според собствените си разбирания.

Освен това училищната демокрация била в пълен колапс и зависимост от решенията на съответния директор и регионален инспекторат.

"Директори и учители с десетилетия не подобряват своите компетенции, но продължават да бъдат несменяеми, въпреки понякога явното си нежелание да осъществяват своите мениджърски и обучителни функции", се казва в позицията.

Съюзът настоява за фиксиране на ученическия съвет в системата на образованието, право на ученическо мнение при назначаване на директори, учители, за училищните правилници, при приемане на учебните програми и решенията за изключване.
Иска се гарантирано участие с право на реален глас на ученическите съвети в заседанията на педагогическите съвети.

Организацията настоява още за ученическата стипендия за отличен успех и социалните стипендии като 15% от минималната заплата.

Предлага се 3-годишен мандат с възможност за двукратно преизбиране за директор на училище, въвеждане на предмет "Гражданско образование",  легална възможност за стаж в публични институции на ученици, които са навършили 16 г., фиксиране на 10% квота в учителския състав на всяко училище за млади учители под 35-годишна възраст. Сега в страната само 3% от учителите са под 29-годишна възраст.

Учениците настояват да не се премахват класически български произведения от програмата по български език и литература.

Те са против задължителното изучаване на майчин език, различен от българския, субективното оценяване извън установените общи критерии, всякаква форма на дискриминация, насилие и несправедливо отношение в образователните и междуличностни отношения и др.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини