Цветан Василев в DW: Има „слободия“ на словото

Банкерът Цветан Василев казва в интервю за Дойче веле, че в България има прекалено много свобода на словото. Той отрича да финансира медии и уточнява, че TV7 е единствената медия, с която е имал нещо общо.

Председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев отрича парите на държавните фирми да са използвани за финансиране на медийни проекти.

"Нито един лев или евро" от сметките на тези компании не били използвани за финансиране на Нова българска мeдийна група (НБМГ), казва още Василев.

НБМГ е собственост на Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски, който според негови колеги има „успешен бизнес в медиите“.

Според справки на министерствата, голяма част от парите на държавните фирми, особено от енергетиката, се държат в КТБ.

"Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент (2011 г. - б.р.) като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7. И тази моя миноритарна инвестиция никога не е имала друга цел, освен бизнес. Аз съм инвестирал в бизнес проект", уточнява Цветан Василев.

Той отрича да е имал влияние върху политиката на телевизията, чийто изпълнителен директор доскоро беше Николай Бареков.

"Според мен не повече от 5-6 човека ме познават в TВ7. И то основно спортните репортери, които ми вземат интервюта, когато участвам в такъв род събития", твърди в интервюто банкерът.

Цветан Василев казва пред Дойче веле, че в България много хора са обругавани и ощетявани чрез медиите без после да има последствия за тези медии:

"Аз мисля, че има прекалено много свобода на словото. Бих казал, че има "слободия" на словото".

Василев определя като лъжа твърденията, че използва парите на държавните фирми, за да инвестира в медии и обвинява за разпространяването им „Икономедия“, която провеждала своята политика „чрез имплементиране на журналисти във всички водещи медии в страната и чрез колабoриращите журналисти на различни чужди медии“.

"Те се опитаха да монополизират истината за България. И истината за демокрацията в България. Като претендират, че изразяват, единствено и само те, демократичните процеси в България. Което е абсолютно невярно. И ако аз с нещо се боря с тях, то е точно за това", допълва Цветан Василев.

Интервюто на Цветан Василев излиза в Дойче веле, след като КТБ изпрати писмо заради "целенасочена политика" на медията за очерняне на името на банката.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини