Как компютрите могат да четат мислите на хората

Изобретатели, психолози, медици, представители на науката непрекъснато правят опити да „надникнат“ в човешката мисъл. Вече има редица разработки в тази насока. Поредната е свързана с възможността на компютрите да разгадават мислите на хората.

Учените вече са успели да разработят метод, който позволява при сканирането на мозъка да се получават букви и изображения.

Еднакви резултати в тази връзка са получени от участници в две научно-изследователски групи и са публикувани в списание „NeuroImage“. По мнението на специалистите, компютрите може да бъдат обучени да пресъздават изображения на човешката мисъл в режим на време, близко до реалното. Учените заявават, че изследванията са насочени към получаването на нови знания за процесите, случващи се в главния мозък.

Авторите на изследването са уверени, че опитите, свързани с изучаването на уменията за различаване на иозбражения, базирани на данни от главния мозък, са фундаментални за разбирането на динамиката на възприемането и имат най-голям потенциал.

В първото от изследванията учените използвали функционална магнитно-резонансна томография за записване на активността на кората на главния мозък, отговаряща за обработката на визуалната информация. В същото време участниците в опита трябвало да разглеждат серия ръкописни символи на латиница - B, R, A, I, N и S.

Учените успешно получили изображения на символите само чрез сканиране на мозъка на доброволците.

Във второто изследване специалистите използвали магнитоенцефалография - МЕГ. По този начин извършили запис на активността на главния мозък, докато участниците в експеримента гледали изображения на лица, сцени, органи и инструменти. Методът МЕГ открива малки изменения в магнитните полета, които предизвикват електрическа активност в невроните. Данните от метода позволяват фиксирането на промени в мозъчната дейност, случващи се само за части от секундата. По такъв начин учените успели да определят, кога мозъкът започва да реагира на визуалана информация и какви промени се случват с течение на времето.

Въпреки отличните резултати, ще мине още доста време, докато бъдат разработени компактни и ефективни устройства за четене на човешки мисли, коментират специалистите.


 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини