Пет общини с кръгли маси за иновативна ресоциализация на правонарушителите

Кръгла маса за представяне на Българо-германска платформа за иновативни политики и решения при социалното включване на правонарушители се проведе днес в Асеновград.

Събитието е част от едноименен проект, който се реализира от Сдружение "Център за обучение и услуги", в партньорство с германската организация xit GmbH и Фонд за превенция на престъпността ИГА. Основната му цел е да се подобри качеството на живот на хората у нас чрез изграждането между България и Германия на платформа за съвместна работа по проекти, насочени към реинтеграция в обществото на лицата, пристъпили границата на закона.

Казано с по-прости думи, да се помогне на изтърпелите престой в затвора да се настанят, ако няма къде да живеят, да си намерят работа и т.н. В момента почти никой не може да отговори колко са осъдените на лишаване от свобода асеновградчани, колко са изтърпели наказанието си, на колко им предстои скорошно освобождаване и т.н. 

На срещата стана ясно, че в Германия при подобен род дейности активно се включват различните църкви, като да речем католическата и протестантската. У нас обаче това се оказва не толкова лесно начинание. Към момента по проекта няма сътрудничество с БПЦ. Единствените помогнали с каквото могат в началото били от... мормонската общност. 

В събието взеха участие представители на Община Асеноград, Социално подпомагане, полицията, Бюрото по труда, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, неправителствени организации и медии.

Кръгли маси по темата се провеждат в общо 5 общини. Освен Асеновград това са Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Панагюрище. Платформата ще бъде учредена в Пазарджик през септември.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини