Правителството свиква Съвета по сигурност заради Сирия

Външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че в следващите дни ще има заседание на Съвета по сигурността към премиера и други форуми, на които ще бъде обсъден въпросът за ситуацията в Сирия и кризата с бежанците.

Вигенин участва в среща между Генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович и премиера Пламен Орешарски, предаде БТА.

Министърът отбеляза, че темата за Сирия се превръща в един от важните световни въпроси в момента.

В отговор на въпрос бившият сръбски министър Свиланович си припомни времето, "когато НАТО нападна Сърбия и първите бомби паднаха в Белград".

"Аз получих повиквателна за армията и служих по възможно най-добрия начин за страната си. В такива моменти се научих да мисля и като политик, и като обикновен човек. Мога да разбера как в момента се чувстват ръководните лица в Сирия и обикновените хора. Разбирането ми е, че когато е трудно да се вземе политическо решение, трябва да бъдеш верен на своята страна", коментира той.

Междувременно пресслужбата на Външно министерство разпространи изявление на Вигенин, в което се казва, че България продължава да подкрепя и активно се включва в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата в Сирия.

Той подчертава, че упоритото нежелание на режима в Дамаск да търси политически изход води до постоянна ескалация на насилието. По думите му информацията за използване на химическо оръжие хвърля страната в изключително опасна спирала на терора, която ще има непредвидими последствия за стабилността на целия близкоизточен регион. 

Министърът изтъква, че като член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, България е категорично против употребата на този вид оръжие "от когото и да било, където и да било".

"Решително осъждаме този нечовешки акт, довел до гибелта на стотици невинни хора. Извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание", се казва още в изявлението.

Външният министър призовава сирийските власти да осигурят незабавен, цялостен и сигурен достъп на експертите от ООН до района на инцидента, за да бъде установена истината.


Камерън пита парламента


В същото време британският премиер Дейвид Камерън обяви днес в акаунта си в Туитър, че свиква парламента в четвъртък за гласуване на отговор на нападенията с химическо оръжие в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Вчера външният министър Уилям Хейг заяви, че е възможен военен удар без одобрение на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано днес източници от Вашингтон съобщиха, че президентът на САЩ Барак Обама обмисля "ограничена" военна намеса, която да трае само два дни и да включва изстрелване на крилати ракети от американски кораби в Средиземно море срещу сирийски военни мишени.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл коментира, че въоръжените сили на САЩ са готови да действат, ако президентът даде заповед за нападение. Военноморският флот на САЩ има 4 ескадрени миноносци в източната част на Средиземно море, като Сирия попада в техния обсег, а също и военни самолети в региона.

Хейгъл заяви още, че американските разузнавателни служби вероятно скоро ще стигнат до окончателното заключение, че смъртоносното нападение срещу цивилни е било химическа атака от правителството.  

Западните държави са уведомили сирийската опозиция да очаква удар срещу силите на президента Башар Асад в рамките на няколко дни, съобщи Ройтерс като се позова на източници, присъствали на среща в Истанбул с посланици.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини