UK правителство плаши "Гардиън" заради разкрития

Британският вестник „Гардиън", който разкри предоставени от бившия сътрудник на САЩ Едуард Сноудън секретни документи за програми за подслушване на американската Национална агенция за сигурност, съобщи, че британското правителство е заплашило изданието с правни действия, съобщи Ройтерс.

Вестникът може да се размине, ако унищожи класифицирани документи или ги предаде на британските власти.

В статия на сайта на британското издание от понеделник редакторът на „Гардиън" Алън Ръсбриджър пише, че преди месец, след като вестникът публикува няколко статии, базиращи се на материала на Сноудън, британски официален представител го предупредил: „Имахте своето забавление. Сега искаме да върнете нещата".

Разкритието на Ръсбриджър се случва, след като в неделя на летище „Хитроу" в Лондон беше задържан Дейвид Миранда. Глен Грийнуолд, журналистът, интервюирал за първи път бившия служител на ЦРУ, Едуард Сноудън, заяви че ще извади секретни британски данни, ако не бъде освободен Миранда.

Миранда, бразилски гражданин, пътувал от Берлин до Бразилия, обяви, че е бил освободен без да му повдигат обвинения след 9-часов разпит, но са му взели лаптопа, телефона и карти с памет.

Ръсбридж подчерта, че след продължителни разговори с британското правителство, двама „експерти по сигурността" от еквивалента на американската Национална агенция за сигурност, са посетили офисите на „Гардиън" в Лондон.

В мазето на сградата, пише той, представителите на правителството търсеха компютри с материали от Сноудън. Източник, запознат със случката, заяви, че служители на вестника са унищожили компютри, докато експертите са търсели.

Според запознати британският вестник най-вероятно ще продължи да изважда на бял свят секретни документи от Сноудън от територия, която не е под британска юрисдикция.

Редакторът на „Гардиън" пише още, че от правителството са му казали, че вестникът вече е постигнал целта си да предизвика дебат за програмите за подслушване на правителството. „Имате вашия дебат. Няма нужда повече да пишете", заявил представител на правителството.

Представител на американските служби заяви за „Ройтерс" пък, че една от основните причини за задържането на Миранда и разпитването му от британското правителство е да се изпрати послание на получилите материали от Сноудън, включително и на „Гардиън", че „Даунинг стрийт" е сериозен по отношение спирането на изтичане на информация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини