Учените общуваха с човек в кома

Екип канадски учени успя да общува с пациент, който се намира в кома. Специалистите изясниха, че човек във вегетативно състояние прекрасно разбира какво се случва с него и може да отговаря на прости въпроси.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. JAMA Neurology.

Изследователите използвали функционална магнитно-резонансна томография, сканираща мозъчната активност. Отначало учените изпитали оборудването на 15 доброволци.След това методиката била приложена върху двама пациенти – единият от тях бил в слабо съзнателно състояние, а вторият – в постоянно вегетативно състояние.

На двамата били задавани прости въпроси, на които можело да се отговори само с "да" или "не". Резултатите от томографията показали, че хората не само чували и разбирали въпросите, но и им отговаряли.Както изяснили учените, пациентите помнели името си и разбирали, че се намират в болнично заведение. Това изследване, според експертите, се смята за най-напредналото в областта на невробиологията.Преди няколко години лекарите се натъкнаха наистина на невероятен случай. Изпаднала в кома млада баскетболистка продължавала да играе. Дори в безсъзнателно състояние Меги Мейер съхранила способността си да вкарва топките в коша.За да не атрофират мускулите на спортистката, родителите й променяли положението на тялото й няколко пъти на ден. Когато я поставили в инвалидна количка, те решили да поставят в ръцете на дъщеря си баскетболна топка, за да си спомни Меги коя е. Тогава изработваните с години рефлекси напомнили за себе си.Неврологът Уилям Граф смята, че хвърлянето на топката е бил един от основните инстинкти на Меги и затова навиците за игра на баскетбол се събудили в нея по-рано от всички останали.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини