Режат броя на болниците, които работят с касата

Болниците работят при тежко недофинансиране на дейността и това ще продължава, ако бъдат разкривани ощеболници по неясни критерии, обясни в ефира на БНТ здравният министър Таня Андреева.

По нейни думи ресурсът на здравната каса остава относително постоянен през годините, а в същото време се увеличава броят на болниците, които работят с институцията. Едно от решенията на този проблем е да бъде намален броят на болниците, които ще сключат договор с Националната здравно осигурителна каса (НЗОК). „Вероятно това ще стане още от следващата година”, заяви Андреева.

Здравният министър коментира, че още от 2014 година Министерството на здравеопазването ще започне да плаща пълните здравни вноски на децата. За останалите групи, чиито вноски се поемат от държавата, думата има Министерството на финансите.

„ГЕРБ открадна 1,4 млрд. лева от здравната каса”, категорична беше Андреева. "Тези пари бяха предвидени за реформа на здравната система, оборудване на болниците и заплати, но вместо това бяха взети от бюджета на НЗОК и вкарани в републиканския бюджет", посочи още министърът.

В края на годината ще бъде открита болницата в Девин, но в нея ще се извършва базова дейност, не високотехнологично лечение. „Не може всяка болница да има техника и оборудване на топ ниво”, допълни здравният министър. Болницата в Девин е лечебно заведение, от което има нужда, и от него не може да се изисква печалба. По тази причина и държавата ще поеме задълженията му.

Данните на здравното министерство показват, че високотехнологичните болници имат най-големите дългове. Затрудненията в сектора са се задълбочили през последните четири години, отбеляза още Андреева. Тя посочи данни, че през юни 2009 година просрочените задължения на лечебните заведения са били 36,5 млн. лева, а сега са почти 90 млн. лева.

На този етап обаче няма достатъчно средства в бюджета за болничния сектор. Заложени са цели, за които няма предвидени пари, допълни Андреева.

Тя е поискала поне 15 млн. лева от актуализацията на бюджета за дейности, които са планирани – майчина и детска помощ, както и програми като „Искам бебе”.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини