Дадоха старт на водопровода от "Марийно" до "Черноконево"

Менче с вода лична кметът Иво Димов за успешния старт на проекта

Първа копка на водопровода между димитровградските квартали Марийно и Черноконево бе направена днес. Това е част на проекта, обхващащ новата водопреносна мрежа до Меричлери. Кметът Иво Димов и Тенчо Тенев, техн. директор в "Ти Ви Би", фирмата, спечелила поръчката за изграждане на водопроводното съоръжение дадоха старт на начинанието.

1 448 000 лв. е сумата, която отпусна междуведомствената комисия по бедствия и аварии преди повече от година, за да се реши проблема с наличието на арсен в питейната вода на Меричлери. Според плановете, тръбата ще бъде положена за 95 дни.

Кметът Иво Димов посочи, че се надява това да е първата крачка в разрешаването на дългогодишния проблем на малкото градче. Димов припомни, че от години меричлерци пият вода със завишено съдържание на тежкия метал поне 10 пъти.

Всеки момент се очаква да бъде готово прединвестиционното проучване, което Общината възложи, за това дали да бъде изграден водопровод или пречиствателно съоръжение в участъка от кв.Черноконево до Меричлери. Последна дума има БАН, чието становище ще пристигне до дни, каза Димов. След това предстои експертен съвет, който ще вземе окончателното решение по проблема.

Изграждането на водопровода започва днес, защото имаше доста забележки по проекта, които отстранихме в движение, заяви още димитровградският кмет. По думите му, догодина меричлерци ще пият различна от сегашната вода.

Инж.Тенев от "Ти Ви Би", поясни, че става дума за прекарване на колектор без отклонения, тръгващ от резервоара за питейна вода в кв."Марийно" и обхващащ още кварталите "Вулкан" и "Черноконево". Така трите квартала ще имат годна вода за пиене, отговаряща на стандартите.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Първата копка направиха кметът Иво Димов и директорът в Ти Ви Би Тенчо Тенев

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини