Цифровизацията се отлага?

В някои градове тръгна раздаването на ваучери за социално слабите, но в много области на България процедурата не е започнала поради проблеми с избора на доставчици на декодери.
Това означава, че ако на 1 септември спре аналоговият сигнал в цяла България, хиляди българи ще останат без телевизия.
Както вече се е случвало в други страни, по-заможните ще се обадят на първия кабелен оператор и ще си решат проблема за два часа.
Вече се обмисля преходът към цифров сигнал да стане поетапно. Това означава обаче в едни области аналоговата телевизия да бъде изключена, в други обаче да продължи приемането с обикновена антена. В това време обаче транспондерите за спътников пренос ще работят за цяла България. Кой ще плаща за дублиращо излъчване - не е ясно.
Освен това европейските институции, наблюдаващи българската цифровизация, още имат претенции за честността на конкурсите отпреди няколко години.
Не е ясно кои телевизии ще намерят пари, за да си плащат за спътника и разпространението. Засега основните 4 си разпределиха над 17 милиона за реклама, което реално представлява държавна помощ - нещо, което Европа подушва отдалече и санкционира.
Други страни направиха цифровизацията и я забравиха, някои вече минават на по-високи технологии, ние чакаме 1 септември, за да разберем какви щ я измътим.
Цифровизация, ама българска...

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини