Миньорите настръхнаха, очакват се 3500 съкратени

Крайно недоволни излязоха представителите на миньорските синдикати от срещата си с министъра на икономиката. Припомняме, по обед при Стойнев започна извънредна среща на миньорските синдикати.
На нея освен синдикалистите и министъра присъства и зам.-председателят на Народното събрание, Мая Манолова.

По-рано днес пък стана ясно, че министърът на икономиката вече е обявил нови цени на въглищата за тон условно гориво.

Синдикалният лидер на въгледобивния бранш в КТ „Подкрепа", Владимир Топалов заяви след срещата, че се очаква добивът от Мини Марица Изток за периода до юли догодина да бъде 17 млн. тона, което е почти двойно по-малко от добиваните досега количества.

В Западна България ще се затворят всички рудници с изключение на част от Мини Перник и открития добив в Бобов дол, като всички останали ще бъдат затворени. Това ще доведе до загубата на над 3500 работни места в региона, категоричен бе Топалов, защото квотата за производство на електроенергия от Бобов дол е намалена на половина.

Той заяви, че индексацията от 2.7% е крайно недостатъчна, защото цените на въглищата не са променяни от три години.

Според зам.-председателя на Народното събрания и депутат от Кюстендил, Мая Манолова става въпрос за съкращения от 300 души. На тях се опитва да се намери алтернативна заетост.

По думите й тези нейни разчети са били преди ДКЕВР да обяви новите цени и квоти на електроенергията и не може да коментира настоящата ситуация.

След срещата представителите на миньорските синдикати и Манолова се запътиха към ДКЕВР.

Основното искане на миньорите е цената на въглищата да се повиши до нива, които да осигурят препитание на хората, занимаващи се с въгледобив.
В момента цената на въглищата е 71.50 лв. за тон условно гориво, като това заедно с намаленото потребление обрича хиляди хора на безработица, категоричен бе Владимир Топалов след края на разговорите.

По думите му, на срещата в сградата на ДКЕВР е обсъдена възможност за промяна в закона за възобновяемите енергийни източници, която да позволи промени във вече съществуващи договори и да даде възможност в тях да се понижат изкупните цени на енергията, произвеждана от слънце, вятър, вода и биомаса.

Това е възможно да доведе до промени в цените "по веригата" на електроенергетиката, който обаче няма да засегнат крайния потребител.

Очаква се другата седмица да има нова среща.

По-рано днес, преди разговорите в министерството, Топалов заяви пред money.bg, че 1 тон условно гориво представляват 4 тона лигнитни въглища от маришкия басейн, като цената към момента на тези въглища е 71.50 лв. без ДДС.

От тези въглища може да се произведе малко над 2 мегавата електроенергия при това на цени от 2.5 стотинки на киловатчас. Това е над три пъти по-малко от цената електроенергията, която НЕК продава на електроразпределителните дружества, които от своя страна я препродават на крайните потребители.

Топалов посочи, че ако не се променят цените на въглищата до края на годината Мини Марица Изток ще бъдат на загуба от 160 млн. лева. Очаква се след края на срещата да има по-голяма яснота относно цената на въглищата и готовността на въгледобива за протестни действия.

По-рано днес експертът от ДКЕВР Ивайло Александров заяви, че има корекция на цената на българските въглища, които се използват от тополофикациите с 2.7%. Необяснимо обаче е присъствието на зам.-председателя на Народното събрание, защото по сега действащата нормативна уредба човекът, който определя цената на въглищата, е министърът на икономиката и енергетиката.

Пред журналисти Манолова обясни, че е тук, защото е необходимо да се представи пред министъра проблемът в цялата му острота.

Манолова обясни, че е била помолена от миньорите в Бобов дол да организира среща с министъра. На нея трябва да бъдат изложени притесненият и страховете на миньорите и енергетиците, поради намалените производствени квоти на ТЕЦ „Бобов дол".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини