Праисторическо създание владее математика като древните гърци

Изображение 1 от 4

    Това не са абстрактни творения на талантлив скулптор. Създателят е доста прост едноклетъчен организъм, (прост, колкото амеба, например) наречен фораминифера. Създанието е миниатюрно, обикновено под милиметър, макар някои изкопаеми да достигат до 20 см. То е от най-древните обитатели на планетата, носи се във водите на всички океани и морета от ранния Камбрий преди 330 милона години, до наши дни. Едноклетъчното е забележително и с това, че има раковина, която "изгражда" само - именно това са красивите обекти на снимките.

    Изследването на фораминиферите имат дълга история, те са споменати за първи път от Херодот (пети век пр.н.е.), който отбеляза, че варовикът на египетските пирамиди съдържа големите фораминифери Nummulites. През 1835 Дюжарден определя фораминиферите като протозои и скоро след това те са класифицирани. Дарвин също е обръщал голямо внимание на фораминиферите и така  - до наши дни те продължават да занимават учените. Те използват фораминиферите като биостратиграфски инструмент (за определяне възрастта на слоя, в който са намерени). Днес са разпознати около 250 000 вида, живи и изкопаеми.

    Фораминиферите са уникални на всяко различно място на Земята. Пясъкът на всеки плажа е различен и може да бъде идентифициран по фораминиферите в него. Освен че са свидетел на цялата еволюция на живота на Земята, миниатюрните древни създания са прекрасни математици... те "растат на базата на същите математически пропорции, която гърците използват за тяхната скулптура, техните вази и тяхната архитектура", казва Тони Арнолд, палеонтолог в Университета в щата Флорида.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини