Сноудън получи германската награда Wistleblower

Едуард Сноудън е удостоен с наградата Wistleblower, пише Deutsche Welle. Официалната церемония по награждаването ще е през август в Берлин. Най-вероятно Сноудън няма да присъства заради липсата на необходимите лични документи.  

Наградата се присъжда на Сноудън за разобличаването на секретната програма на САЩ за следене на свои и чужди граждани.

Наградата Wistleblower е учредена от Съюза на немсkите учени (Vereinigung Deutscher Wissenschaftler, VDW), Международната асоциация на юристите против ядрените оръжия (International Association of Lawyers against Nuclear Arms, IALANA) и немския клон на Transparency International. Наградата е грамота и три хил. евро. Връчва се два пъти годишно на хора, които са разкрили важна информация за нарушаване на човешките права, погазване на демокрацията и нанасяне щети на околната среда, уточнява  Nachrichten-tv.

Едуард Сноудън вече бе предложен за Нобелова награда. Издигането на кандидатурата му е инициатива на норвежкия депутат Снуре Вален (Snorre Valen) и шведския професор Стефан Свалфорс (Stefan Svallfors), пише норвежкият The Local.

В момента информацията за Сноудън е най-вече относно това дали той ще напусне зоната на летището, в която е в безопасност. Цитират се адвокатите му, които казват, че той възнамерява да остане в Русия. Това все още не е станало. Има и сценарии, които проследяват евентуалните последици, ако той напусне транзитната зона, предвид това, че американските служби го издирват заради изтичането на секретна информация.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини