Ако сте шеф, не бъдете от тези

Човек дори и добре да живее, рано или късно му се налага да има шеф. Фактът, че четете този текст, е сигурен знак, че или в живота ви има кофти ръководител, или вие самият сте такъв и са ви обзели съмнения за качеството на работата ви.

Ако действително ръководите екип от хора, то може би е редно да се замислите над някои неща. Като едно от основните е отношението ви спрямо вашите подчинени. Вижте основните характеристики на най-неприятните ръководители, за да ги избягвате и да се радвате на уважението на своите колеги.

Измамникът

Няма място за измами нито на професионално, нито на лично ниво. Както се очаква служителите в една компания да са честни спрямо останалите, така и вие като шеф трябва да играете по правилата. Ако не сте пример за етика и добро поведение на работното място, лесно ще загубите уважението на служителите си, както и тяхната подкрепа.

Владетелят

Да, шеф сте, но това не означава, че трябва да контролирате абсолютно всичко. Няма как да сте в епицентъра на всяко нещо и е невъзможно да контролирате абсолютно всяко действие. Никой не харесва ръководители, които дишат във врата на служителите си и проверяват всичко през пет минути. Този тип шефове обикновено са с нисък коефициент на полезна дейност, защото са твърде заети да дебнат служителите.

Подигравчията

И в училище, и в работата никой не харесва подигравчиите. Ръководител, който изтъква слабите черти, подигравайки се на служителите си, обикновено не се радва на добро име. Дори и този подход да се използва с цел мотивация, той няма как да работи при всички и може да доведе единствено до подмазвачество. Рано или късно служителите на Подигравчията събират смелост и казват всичко на главния шеф.

Противоречивият

Някои ръководители са особено противоречиви. Ако сте от този тип, то вие не давате ясни индикации на екипа си, което води до неясноти и неразбирателство. Не работете по този начин, защото отношението ви ще доведе до спекулации, клюки и липса на доверие.

Нереалистичният

Не е лошо човек да има амбиции и мечти, но ако говорим за сериозни хора, то всеки трябва да бъде и голяма доза реалист. Трябва да сте наясно какво може да бъде постигнато, какъв може да бъде максимумът и какво може да очакват служителите. Ще ви го обясним още по-ясно - ако карате шофьор на камион да пилотира самолет, може да очаквате само едно - катастрофа. Може би смятате, че нереалистичните цели ще мотивират служителите ви, но истината е, че това е мит.

Говорещият

Мениджърите, които повече говорят и по-малко вършат работа, трябва да се подготвят хич да не са от най-обичаните. Няма как да очаквате да сте пример за някого при положение, че реално не сте положителен герой. Хората не обичат шефове, които не изпълняват онова, което казват. Когато се работи със срокове, именно ръководителят трябва да е човекът, по когото останалите да се водят. А Говорещият действително само говори, а делата му го опровергават.

Отдалеченият

Няма начин един шеф да е ефективен, ако не е свързан с екипа си. Нужно е вашите служители да могат да се свързват с вас по всяко време и на всяко място.

Разказвачът на истории

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини