Най-бавно падащата капка на света бе заснета на видео

69 години след началото му, най-бавният експеримент в света бе заснет на видео, съобщи изданието Nature.com. Падането на капка битум, който се смята за най-бавно течащото вещество на света, бе записано за първи път в историята.

Експериментът, провеждан в Дъблин, е започнат през 1944 г. в Trinity College с цел да се демонстрира колко бавно тече катрановата течност, която изглежда твърда при стайна температура, но всъщност тече, макар и при изключително бавни темпове.

Ирландският опит е по-млад брат на текущия от 1927 г. насам подобен експеримент в университета Куинсланд в Австралия, който е рекордьор за най-бавен научен опит в книгата на Гинес. За последните 86 години са паднали едва осем капки, като деветата се е сформирала и се очкава да падне всеки момент.

Една капка се сформира за между 7 и 13 години. Тя пада за едва една десета от секундата.

В Ирландия капката е паднала в 5 часа следобед на 11 юли. "Всички бяхме толкова развълнувани", казва физикът Шейн Бергин. "Това беше прекрасен повод за разговор, колегите бяха нетърпеливи да изследват механиката на падането и вискозитета на битума."

Според екипта в Trinity College вискозитетът на битума е над два милиона пъти повече от този на меда или 20 милиарда пъти повече от този на водата.

В миналото се е смятало, че стъклото също е изключително бавно течаща течност, защото прозорците на стари църкви изглеждат по-твърди в долната им част от колкото в горната. Сега обаче е доказано, че стъклото е в твърдо агрегатно състояние.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини