Срутване! Миньори затрупани в рудник, двама загинали

Двама миньори загинаха, още двама се издирват след срутване на кална маса в мина "Ораново" край Симитли. 29-годишен младеж, опитал се да помогне на своите колеги, също е пострадал и е в болница в тежко състояние. 
Не е ясно защо сигналът за инцидента е подаден час и половина след срутването, което е станало към 9.30 сутринта.
Според официалната информация от областната управа в Благоевград има двама загинали - Асен Стойнев и Христо Младенов. Има съмнения, че още един миньор е загинал, но информацията не е потвърдена официално. В рудник "Ораново", собственост на фирма "Балкан" МК, се копаят въглища за ТЕЦ "Бобов дол".
Часове наред близки на работещите в мината стояха пред бариерата на рудника без да знаят кои са пострадалите миньори и дали са живи. Някои от младите жени не издържаха на стреса и напрежението.
Пенсионирани миньори, научили за инцидента от медиите, дойдоха да помагат в спасителната акция, но не бяха допуснати. 
Кметът на Симитли Апостол Апостолов се срещна с хората, за да ги успокои. "Свлекла се е кална земна маса и те са отзад. Вкарани са тръби, за да вкарват въздух. Друго нищо не мога да кажа", обясняваше той.
Миньорът Бойко Ружински беше изваден жив от рудника. Той е участвал в спасителната акция заедно с негови колеги, които се опитвали да се доберат до срутилата се галерия. Настанен е в отделението по реанимация на благоевградската болница и е контактен, но в шоково състояние, увериха от здравното заведение.
"Общо взето е добро състоянието му, нищо повече. Никой нищо не ни казва. По телефона на болницата разбрахме, че е тук", казва съпругата му София Ружинска.
Причините за срутването тепърва ще се изясняват. Припомняме, че преди шест годни в същия рудник при взрив в една от галериите загинаха двама миньори, а други петима бяха ранени. Месеци по-късно при свличане на земни маси загиват още двама.
В специално изявление президентът Росен Плевнелиев изказа съболезнования на близките на загиналите мъже и казва, че е дълбоко покрусен от новината за тяхната гибел. Президентът вярва, че в най-кратки срокове ще бъде проведено разследване и ще бъдат предприети мерки за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще. Ако има виновни, те категорично да понесат своята отговорност, настоява още Плевнелиев в изявлението.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини