Откриха АМ „Тракия" без Орешарски

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов присъстваха на официалното откриване на АМ „Тракия". На събитието не присъства обаче премиерът Пламен Орешарски.

Официалната церемония по откриването на магистралата, която се проектираше и строеше повече от 40 години, започна с водосвет, отслужен от митрополитите Йоаникии (на Сливен) и Галактион (на Стара Загора). Техни високи преосвещенства се помолиха за здраве и запазване живота на хората, които ще пътуват по новия аутобан.

Добре е, когато мечтите на Българите се сбъдват, особено когато става въпрос за половинвековната мечта, заяви президентът. По думите му, ако преди 2009 г. се е строяло с темпо 9 км магистрали в година, то оттогава насетне скоростта е 60 км на година.

Държавният глава посочи че аутобанът ще даде преимущество на Южна България, но това не означава че северната част на страна ще остане пренебрегната. Напротив, каза президентът, през идните 5 години ние също ще строим по 60 км на година и така ще изградим магистрала "Хемус". Автомагистрала "Струма" също ще е факт до 2020 г., обеща Плевнелиев.

В речта си президентът заяви, че Европа не е окупатор, а приятел на България, който е дал 80% от средствата за изграждане на АМ „Тракия". Нека помним тази истина и да я разкриваме, призова той.

Министър Терзиева изрази своето задоволство от откриването на „Тракия" и допълни, че Министерството на регионалното развитие ще продължи да работи за доизграждането на незавършените още аутобани - „Хемус", Струма и др.

Тези 34 км магистрала, които отваряме сега имат символика, защото съединяват построеното досега по аутобана.

След официалните изявления президентът Росен Плевнелиев и министър Десислава Терзиева официално дадоха старт на Тракия, като в 10:50 минути прерязаха "лентичката на обекта".

Реално движението обаче ще бъде пуснато в 14:00 часа.

Магистралата вече има разрешително за експлоатация от сутринта.
Това обяви шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, непосредствено преди официалната церемония по откриването.

По-малко от час преди официалното откриване на магистрала „Тракия" малка група протестиращи се бяха разположили върху един от мостовете над новия участък от магистралата.

През перилата на моста, който се намира преди последната отбивка за Ямбол, те бяха провесили българското знаме и два транспаранта, на които пишеше „Оставка" и „Мафия".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини