Стив Ханке: Kорупцията прелива, дефицит на надежда

Kорупцията в страната прелива и има дефицит на надеждата – това изкарва хората на улицата и ги кара да обмислят емиграция в друга държава от Европейския съюз (ЕС). Това коментира икономистът Стив Ханке в ефира на bTV.

"Бащата на валутния борд", както още е известен Ханке, ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Българската академия на науките (БАН).

Стив Ханке защити въвеждането на валутния борд у нас, защото по думите му той дисциплинира политиците. Преди 16 години бордът е върнал надеждата – след месечна инфлация от 242% през февруари 1997 година през юли икономиката е стабилизирана. Сега бордът носи стабилност на финансовата и банковата система.

Експертът препоръча на управляващите борбата с корупцията да бъде тяхната основна задача, защото именно тя носи негативен облик на страната. Корупцията е тази, която е в състояние да изгони и чуждите инвеститори от страната, допълни още той.

"Реалистично е коалиционните правителства да бъдат слаби. Това си има и своите положителни страни – не могат да натворят голяма глупост”, каза Ханке и допълни, че в същото време те могат да направят и много хубави неща.

Той препоръча на сегашните управляващи да намалят администрацията, но да включат истински експерти, които с поглед в бъдещето да разработят план за борба с корупцията, реформа на здравеопазването и за нормалната работа на енергийните пазари.

Икономистът коментира, че няма информация за методиката за намаляването на цената на електричеството у нас, но заяви, че държавно регулиране на цените не е работещо. "Цената на електричеството трябва да се определя от пазара, а държавата да създаде правилата за правилното му функциониране", допълни той.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини