Бойко реши: край на омразата! Готов за преговори с БСП

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в събота, че е готов на компромис и да седне на една маса, за да преговаря с останалите големи политически партии, за да се постигне съгласие по основните национални приоритети.

Бившият премиер обясни в интервю за телевизия ”Европа”, че основният проблем през последните години е създалата се неистова омраза между отделните политически субекти. Според него това е предпоставката БСП и ДПС да се коалират, а ГЕРБ, въпреки че спечели парламентарните избори, да не може да управлява страната. Той призова да се сложи край на омразата между политическите партии в България.

Борисов призна, че и ГЕРБ имат вина за антагонизма между основните политически субекти, както и че е дошъл моментът да се седне на масата и да се постигне съгласие по националните приоритети.

"Омраза и напрежение има срещу политическите партии. Всички казват без ГЕРБ. Тогава с кого? Сега са 3%, нека станат 30%. Какво ще направите? Когато казвате без ГЕРБ, логично е - с кого. Ние с БСП - не, с ДСБ - не, с "Атака" - не. БСП не могат с нас, с "Атака", остава им ДПС. ДПС не може с Костов, с нас не може, "Атака" - не, и им остава БСП. Така след всеки избор нещата опират до коалиция. С обществото трябва да се работи дори. Много мисля какво може да стане. Това правителство ще падне. Дали сега, дали на есен, но ще има предсрочни избори", каза Борисов.

Победата на ГЕРБ на местните избори във Варна, той определи като важен знак за десетките хиляди протестиращи в големите градове, които искат оставката на правителството на БСП, ДПС и "Атака".

Според него промените в Изборния кодекс могат да се случат бързо.

"Нужно е да се промени само частта за парламентарните избори в Изборния кодекс, за да влезе примерно и мажоритарният вот, за който хората настояват. Нещата могат да се случат буквално за няколко дни. Частта за президента може да се обсъжда сериозно и има време", каза Борисов, чиято партия премахна преференциалния вот от закона.

Той обясни, че не се интересува толкова много кой напуска ГЕРБ

"Не ги броя напускащите ГЕРБ. Не ги познавам. С някой от тях оставаме приятели. Има и хора, които не съм ги чувал. Толкова ме и интересува, че някой напуска. През следващите години трябва да се смирим, да преглътнем гордостта и да вървим напред", коментира още Борисов

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини