Травма умъртви новородено, родата вини имунизация

Съдбата на някои ромски деца свършва преди да е започнала

Едномесечно бебе издъхна вчера сутринта в Симеоновград и нажежи страстите на многобройната му рода от ромски произход. Роднини от града и близките села бяха окупирали вчера пространството пред местното РПУ и във видимо афектирано състояние обясняваха, че Денислав си бил съвсем добре вчера/петък/, но тази сутрин издъхнал внезапно. Натъртваше се на факта, че детето било имунизирано предния ден от личния си лекар в Симеоновград. Момченцето се влошило сутринта и издъхнало за минути.

Имунизацията бе потвърдена от лекаря, който я направил - д-р Борис Михайлов от Харманли. Джипито имало практика от 2200 души в Симеоновград и всеки делничен ден бил в града на Марица. Д-р Михайлов също бе шокиран от новината. Обясни, че поставил редовна ваксина срещу Хепатит Б, която се явявала втора игла. Първата била сложена още в родилното. Детето било в добро общо състояние по време на имунизацията. Лекарят бе категоричен, че няма медицински причини нещата да се развият по този злокобен сценарий, особено с такава скорост. От Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ - Хасково пък съобщиха, че ще започнат спешна проверка на случая. Оказа се, че може и да не им се наложи.

Днес съдебният лекар д-р Христо Еленски е аутопсирал трупчето и е открил травма в главата, която е предизвикала смъртта. Поради възможно престъпление, със случая се е заела полицията, но от съседната гълъбовска община. Родителите на Денислав били адресно регистрирани в старозагорското село Помощник.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини