Зърнопроизводителите от региона очакват екстра качество и добра цена

Зърнопроизводителите от Хасковски регион очакват макар и по-малки количества зърно тази година екстра качество и добра изкупна цена.

Според един от арендаторите в хасковската кооперацията „ Клас 95“ Тенчо Тенев тазгодишните добиви ще са по-ниски от миналогодишните заради късните есенни превалявания и късното поникване на посевите. Освен това сериозното засушаване през пролетта също е изиграло роля за по-малкото очаквани количества. За сметка на това обаче Хасковски регион е от облагодетелстваните за производството на житни култури и по традиция дава стока с високи качествени показатели.

Хляб ще има. Останалото е спекулация, казва Тенчо Тенев, който е един от тримата арендатори в „Клас 95“. Думите си потвърждава с факта, че Българя произвежда два пъти повече зърно, отколкото консумира. А дали има хляб в това производство, Тенчо Тенев отговаря: „Хляб на земята и под слънцето има за всички!“ Но признава, че бизнесът става все по-труден.

Стопанството на кооперация е от 4 300 декара рапица. Земеделецът казва, че повечето от продукцията, добивана у нас е pd износ. И докато жътвата на ечемика поприключва, тази неа рапицата е в разгара си. Кооператорите очакват добиви от 220-280 кг. от декар и се надяват да хванат и добра изкупна ценя от около 800-850 лв. за тон.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини