Бързи промени в Закона по туризма заради едни 21 милиона европари

Досега резултатите ни с рекламата на туризма са: доста мъгляви като поръчки, доста мизерни като резултат и доста отблъскващи за нормалния българин (съдейки по коментарите в интернет)

Бързи промени в закона позволяват създаването на Изпълнителна агенция по туризъм към Министерството на икономиката, изваждайки отрасъла от ведомството. По информация на news.bg това се прави заради 5 европроекта на обща стойност 21 милиона лева.

Така кабинетът е на път да се набърка неуместно в единствения сектор в държавата, който във време на тежка икономическа криза бележи ръст от 5% за 2012 година.

На 18 юни, в МИЕ е получено разпореждане от правителството законът за туризма бързо да бъде преработен. В сряда около 16,00 часа поправеният закон е бил внесен в Правна дирекция на Министерството на икономиката и енергетиката.

Една от основните промени в него е създаването на Изпълнителна агенция по туризъм при Министерството на икономиката и енергетиката с ресор PR и реклама, европроекти, категоризация на туристическите обекти и регистрация на туроператори и турагенти.

Досегашната Дирекция "Туристическа политика" обаче остава в самото министерство.

Единият от въпросите е защо, след като ще бъде създадена Агенция, тази Дирекция ще остане в министерството. Дали всички тези промени се правят на "коалиционен принцип", защото предстои обявяване на 5 европроекта, основно за реклама в туристическата сфера, които са на обща стойност 21 милиона лева?

Тези поръчки според промените в закона, ще трябва да минат през новата Агенция, което означава, че изпълнителният директор на тази Агенция по туризъм ще има пълната власт да ръководи въпросните проекти.

Дали точно тези 5 европроекта за 21 милиона лева не налагат разделянето по този начин на управлението на туризма? И ако не е това причината, от бранша се питат защо трябва да се правят нови структури, след като и досега в МИЕТ имаше заместник-министър с ресор туризъм и в последните 4 години това си е съвсем нормално действаща структура в министерството.

Според експерти в бранша единственият смисъл за подобни промени в структурите би бил, ако беше създадена Държавна агенция по туризма, която да е на пряко подчинение на министър-председателя. И точно тази Държавна агенция да бъде първостепенен разпоредител с бюджетни средства.

А сега Кабинетът "Орешарски" планира да създаде Изпълнителна агенция към Министерство на икономиката и енергетиката, която обаче ще бъде второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

Както е известно, секторът "Туризъм" по официални данни осигурява 12,5 % от брутния вътрешен продукт на страната. А по неофициални този процент е 15. Това е единствената индустрия в България, която за миналата година, в условия на много тежка икономическа криза, бележи ръст от 5% и в която са ангажирани да работят над 400 000 човека.
Въпросът сега е защо точно този сектор е подложен на подобен натиск и кой има интерес от това.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини