На трима близки, един непознат дарява кръв в Хасково

Все повече намаляват дарителите без повод

На трима близки един непознат дарява доброволно кръв в Хасково. За проблема алармираха от местния кръвопреливен център. От началото на годината кръв са дарили 654-ма близки, роднини или приятели на пациенти нуждаещи се от кръвопреливане. Само малко над 200 са дарили без повод, за идеята. Днес активисти на политическа партия уважиха рождения ден на лидера си, като дариха кръв в центъра за трансфузионна хематология. Впрочем, младежите отрекоха връзка между двете събития. И понеже не го правят за първи път, може и да им се вярва. 

Все повече намаляват хората, които редовно и доброволно даряват кръв. Хасковлията се сеща за това, обикновено когато негов близък или роднина легне на операционната маса. Тогава се започва едно звънене и чакане по опашки пред Кръвното, а доста от призованите на пожар се оказва, че имат противопоказания за кръводаряване. Всичко това може да се избегне с една постоянна група дарители, чийто брой обаче непрекъснато се свива - било по биологични причини /остаряване/ било по здравословни, споделиха лекари. 

Заради отлива на кръводарители вече се усеща отчетлив дефицит на всички кръвни групи с отрицателен резус фактор. Кръв още има, но запасите са значително намалели.

Г.Христов

Младежка структура се опита да запълни тази дупка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини