Първи случай на проказа от стотици години

Болестта била докарана от бразилски емигрант.

Цяла Ирландия е в ужас, след като бе засечен първият случай на проказа от столетия насам, съобщи ВВС. Пациентът е от Бразилия и живее на Зеления остров от няколко години.

Заразил се със зловещата средновековна болест преди 10 години, докато още живеел в родината си. „Това е случай, който очакваш да видиш през средните векове, но не и в една модерна страна като Ирландия", коментира учудено д-р Конър Галагър от хирургия „Мийт".

Бразилецът страдал от остра форма на туберкулозна проказа или саркоидоза. Тази форма на болестта причинява окапване на крайниците, ушите и носа.

Ирландските медици успокояват местните, че проказата не е много заразна болест. Може да се прихване от капчици секрети от носа и устата. Това обаче ставало само при много близки контакти. Инкубационният период бил около 5 години. Може обаче да продължи и 20 години.

Сега лечението се прави с антибиотици и е успешно, стига да започне в един по-ранен етап. През 2007 година мъж от съседна Северна Ирландия показа признаци на проказа. Той бе излекуван успешно в Лондон. Мъжът твърдеше, че се е заразил, докато е живял известно време в Индонезия.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини