Сблъсъците на площад Тексим продължават с пълна сила

И тази нощ продължиха сблъсъците между полицията и протестиращите на площад "Таксим" в Истанбул. Привечер хиляди демонстранти започнаха да се събират там след призива на екологичното движение "Солидарност за Таксим".

През нощта в района на площада и близките улици бяха изстреляни гранати със сълзотворен газ. Полицията използва водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне събралите се. Избухнаха и сблъсъци.

БиБиСи съобщава, че на съмване на площада са били изпратени булдозери, които да изчистят площада от барикадите, палатките и своебразните укрепления на демонстрантите.  Четирима души загинаха, а близо 5 000 са пострадали по данни на Турската фондация за защита на човешките права.

Припомняме, вълненията в съседна Турция започнаха заради плановете на правителството за застрояване на парка „Гези", разположен в централната част на Истанбул. Впоследствие обаче акциите прераснаха в протест срещу политиката на Ердоган, насочена към ислямизация на страната. Демонстрантите обвиняват министър-председателя, че управлението му става все по-авторитарно и се опитва да наложи консервативните ислямски ценности на светска държава

Вълненията обхванаха 78 града в страната.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да разговаря с организаторите на протестите, като се очаква това да стане днес.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини