9 клуба и 100 борци в шампионата на малките селища в Тополовград

Корените на борбата-от зелената морава в залите

9 клуба от страната с над 120 състезатели ще участват в започващият този уикенд национален шампионат на малките селища по борба. Първенството е за деца и момичета. То се организира и провежда в Тополовград, след като местния кмет Божин Божинов извади от джоба си пари да финансира турнира. Иначе държавата в лицето на Министерството на спорта бе „забравила“ да отпусне пари за състезанието. 

Шампионатът е традиционен и се провежда за 18-ти пореден път под патронажа на президента на България. Останалите спортове от популярно наречената „селска спартакиада“ ще се състезават в Сопот. 

Макар и минаващо в миманса на медийното внимание, първенството на малките селища е ключово за оцеляването на спорта в по-слабо развитите райони на страната. Техните клубове нямат финансовата възможност да участват във всички прояви от националния спортен календар и това е шанса на атлетите да спечелят престижно отличие и да влязат в полезрението на големите „акули“, както и на селекционерите на националните отбори. Опитът показва, че схемата е успешна-много от победителите в първенствата на малките селища в бъдеще стават национални, европейски и световни шампиони. Това с особена сила важи за борбата, която дори може да се похвали с олимпийски първенци.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини