Китайци излетяха в Космоса

Китай изстреля във вторник пилотирания кораб „Шънчжоу“ 10 с тричленен екипаж, сред който е и втората китайска космонавтка Ван Япин, предаде Би Би Си. Командир е генерал-майорът от ВВС на Китай Не Хайшън, а третият тайкунавт (космонавт на китайски) е Чжан Сяогуан. Капсулата бе изведена в орбита от ракета „Дългият поход“ 2F, а целта на мисията е да се скачи с орбиталната космическа лаборатория „Тянгун“, където космонавтите ще останат 15 дни. При първото скачване през юни миналата година в екипажа на капсулата „Шънчжоу“ 9 бе включена и първата китайска тайкунавтка Лю Ян.
Ван Япин обяви на пресконференция в понеделник, че ще излъчи от борда на лабораторията първия урок на студенти на Земята, правен от Китай. „Ще демонстрирам някои експерименти по физика в условията на микрогравитация на борда на лабораторията“, заяви 33-годишната Ван.
Капсулата се отдели от ракетата – носител 9 минути след изстрелването. Ще й трябват около 40 часа, за да вдигне орбитата си до оперативната височина на „Тянгун“ на около 335 км над повърхността на Земята. Тази мисия е най-новата стъпка на Китай в намерението му да разполага с постоянно управлявана от човек космическа станция до края на десетилетието.

Източник: http://www.klassa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини