Турската полиция навлезе на площад „Таксим”

Стотици турски полицаи от силите за борба с безредиците щурмуваха барикадите на протестиращите на площад „Таксим” в Истанбул. Сблъсъци имаше и в Анкара.

В Истанбул полицията използва палки, сълзотворен газ, водни струи и зашеметяващи гранати, а демонстрантите отговориха със запалителни бомби, фойерверки и камъни, съобщават световните агенции.

Много от протестиращите, окупирали площада повече от седмица, се преместиха в парка „Гези”, където мнозина лагеруват, предаде "Скай нюз", цитирана от "Фокус"

Представител на местните власти съобщи, че полицията няма да прекратява протеста в парка.

Нашата цел е да премахнем символите и снимките от статуята на Ататюрк и културния център „Ататюрк”. Ние нямаме други намерения. „Паркът „Гези” и „Таксим” няма да бъдат пипани”, каза губернаторът на Истанбул Хюсейн Авни Мутлу.

Междувременно полицейските сили използваха сълзотворен газ, за да  разпръснат хиляди протестиращи, събрали се на улица „Кенеди” в столицата Анкара, предаде вестник “Хюриет”.
Полицията призова протестиращите да прекратят демонстрацията, но те останаха на улицата.

Анкара е сцена на полицейски действия почти всяка нощ от началото на протестите в подкрепа на протестиращите в истанбулския парк „Гези”.

Късно вчера премиерът Реджеп Тайип Ердоган събра кабинета, за да обсъдят как да се сложи край на антиправителствените протести, които продължават вече повече от 10 дни.
Ердоган ще се срещне с организаторите на протестите в страната в сряда.

Властите няма да позволят на "нелегални организации" да продължат размириците и да нанасят щети, предупреди обаче вицепремиерът Бюлент Арънч.

Ердоган вече заяви, че търпението му и това на неговото правителството "имат граници". Той отхвърли исканията за предсрочни избори, нарече демонстрантите "вандали и анархисти" и ги обвини, че не искат Турция да се развива икономически и да бъде силна държава.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини