Украински писател поведе битка с EВН

Украинският писател Андрей Нечаев, който живее в България, ще заведе дело срещу ЕВН. Той не е съгласен с абсурдните по думите му условия на монополиста за доставка на електричество до имота му.

Нечаев разказва, цитиран от радио Пловдив, от електроразпределителното дружество са му поискали 10 000 лева за 300 метра нов кабел, с който да свържат стара къща в село Средногорци до близкия трафопост, но с изричното условие кабелът да се запише като тяхна собственост.

През 2009 година писателят купува къща в родопското село и решава по „Програмата за развитие на селските райони" да я преустрои в "Къща за гости" и място за среща на писатели от целия свят. Прави архитектурен проект и бизнес план, но след абсурдното искане на ЕВН се отказва от проекта.

Остава да живее в къщата, но подаваното напрежение е много ниско-180 волта и създава реални битови проблеми. Писателят подава жалби до ЕВН, а от дружеството отговарят, че решението на проблема е в подмяната на кабела. През 2012 година Нечаев получава двойна декемврийска сметка за ток от 600 лева. Отново подава жалба, като междувременно електричеството му е прекъснато.

Нечаев изпраща жалби до ДКЕВР и Комисията за защита на потребителите, а в момента със случая му са ангажирани юристите на гражданското движение „Днес", които ще сигнализират и прокуратурата. В момента украинският писател, съпругата му и 20-дневното им бебе живеят на квартира в Пловдив.

От своя страна EVN България отрекоха да е отправяно подобно искане към г-н Нечаев. В разпространено до медиите становище се съобщава, че дружеството вече е стартирало проект на стойност над 42 000 лв. с цел подобряване електрозахранването до имота.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини