Сбъркаха теста за 7-ми клас, нямало проблем

Те още не знаеха, че ще получат сгрешен тест

Техническа грешка при отпечатване на графика в теста за езикова култура от изпита по БЕЛ за седмокласници изправи на нокти родители и ученици в Хасково и региона. За грешката призна министърът на образованието Николай Милошев. Родители и ученици пък веднага се позаинтересуваха как ще им се отрази това на тях. Изпита по БЕЛ за 7-ми клас е и вход за елитните гимназии, за което семейните клетки са похарчили немалко пари по частни уроци.

Образователното министерство още умува дали сгрешения въпрос да бъде анулиран и всички ученици да получат точки за него или пък да остане валиден при оценяването на теста. Докато казусът се решава на национално ниво, потърсихме мнение на експерти по БЕЛ, доколко грешката в графиката може да повлияе на отговора. Категоричното мнение на преподаватели е, че грешката може да послужи за оправдание, но в никакъв случай не би повлякла неверен отговор.

Проблемът е в 3-ти въпрос от теста. В него се представя графика за производството на велосипеди през годините. Пита се, как според тази графика, спада производството през 2000-та година. Предложените отговори са

A/ бегло

Б/ рязко,

В/плавно

г/слабо

Целта е да се провери езиковата култура на седмокласниците. Според експерта в Инспектората Иван Ванчев, сгрешената с няколко милиметра графика в никакъв случай не би могла да направи резкия спад-плавен. Що се отнася до „бегло“, думата въобще няма отношение към бъдещото славосъчетание. „Слабо“ пък е неизползваемо, поне доколкото отговорът трябва да се ръководи от графиката. Правилният отговор е "рязко".

Според министър Милошев дали милиметрите са оказали фатално влияние ще стане ясно, когато оценките на учениците излязат и се прецени дали разместената графика е сгрешена при повече от 10% от явилите се.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини