За матурите: Може и с преписване, но не и в Хасковско

Квесторите нямат мотив да помагат на зрелостниците, твърдят от Инспектората

Няма нито един хванат преписвач, нито такъв с устройство за подсказване. Няма анулирана писмена работа на зрелостник, нито пък такава на седмокласник. Категоричното „няма“ бе подчертано от Регионалния образователен инспекторат по повод ширещите се слухове за масово преписване на матури и на изпитите за профилирани гимназии, които се проведоха едновременно вчера. 

Според Иван Панайотов, шеф на регионалния образователен инспекторат, няма и как да има приписване, понеже зрелостниците са били в различни от тяхното школо. Квесторите също са били от други училища и нямали мотивацията да подсказват. Панайотов окачестви като несъстоятелни изтеклите в националната преса информации, че в някои региони на страната преписването било масова практика. В Пловдив пък, ученичка от Езиковата бе хваната да преписва с телефон и хендсфрий. Което нямало как да стане тук, понеже всички телефони на изпитваните се събират още в началото. 

Що се отнася до Хасково обаче, коментарите под новината за вчерашните матури съдържаха огромен брой намеци за преписване, като „пищовите“ се позиционираха къде ли не, дори в тоалетните. За разлика от предишни години, сега децата определиха изпитите по български език като „лесни“, въпреки че трябваше да се занимават с класици, към които очакванията винаги са по-големи. Седмокласниците имаха среща с Лев Толстой, но само ако искаха да кандидатстват за елитни гимназии.

12-класниците пък щат не щат, трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе по Яворов. Есента ще покаже, колко от тях са се справили с „лесното“ предизвикателство.

Г.Христов

Децата са доволни и без да са преписвали
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини