„Който пее зло не мисли“ в изпълнение на 8 държави

Днешния час по музика в "Кирил и Методий" включваше екзотични музикални инструменти и ритми

Ученици и учители от 8 държави се включиха в доказването на българската поговорка, че който пее зло не мисли. Партньорите от 7 страни по проект от програма „Коменски“ на ЕС гостуваха днес в час по музика на домакините от хасковското училище „св. св. Кирил и Методий“ и се включиха в надпяване. Пееше се всичко-от български народни песни до традиционни празнични „хитове“ на други религии и култури. 15 минути след началото на учебния час, в кабинета по музика звучаха африкански барабани и арабски дайрета, последвани от Джуиш сонг, традиционна еврейска песен на Иврит. Чуждите ритми бяха в съзвучие с темата на проекта-“Изкуството и музиката в интеркултурното общуване“. Идеята е че музиката е най-лесния начин за общуване между народностите.

Другият познат начин е посещение на място. 8 ученици и 14 учители от „Кирил и Методий“ гостували на партньорите си от Холандия, Испания, Италия, Литва, Румъния, Турция и Полша. Срещата в Хасково е последната от двугодишния проект на стойност 20 хиляди евро. Всяка страна представяла на гостите си специфичен празник. Хасковлии избрали това да бъде 24-ти май, но за съжаление в града ни нямало да има манифестация по случая. Гостите щели да бъдат водени чак до Пловдив за да им се покаже събитието.

5-дневната многокултурна визита в „Кирил и Методий“ не се изчерпа само с пеене. Чужденците се запознали с мартенската изложба, подредена атрактивно по коридорите на школото. Посетили също така и час по български език на второкласници. Мимоходом разгледали и гробницата в Мезек.

Г.Христов

Разпяването бе на няколко езика

Гостите пееха и снимаха
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини