Караиванов докладва на Световната банка за реконструкцията на Капитан Андреево

снимка:Митница Свиленград

Представители на Световната банка от Вашингтон и София, на министерството на търговията и митниците в Турция и финансовото министерство на България посетиха митниците на турско-българската граница при ГКПП-та Капъкуле-Капитан Андреево.

Срещата се проведе по инициатива на Европейската комисия и правителството на Турция, а целта на срещата е да се извърши наблюдение и оценка на оперативните гранични мениджърски практики.

На Митническия пункт Капитан Андреево гостите се срещнаха с ръководството на Митница Свиленград. Началникът на ведомството Тодор Караиванов презентира мащабния проект за реконструкция на МП „Капитан Андреево” и очакваните резултати, свързани с оптимизиране на времето за обработка и проверка на превозните средства, пътникопотока чрез изграждане на двойно повече платна на изхода и входа. Трасетата ще са общо 36.

Предвижда се и изграждане на още 3 нови халета за физическа проверка, както и монтирането на още рентгенови системи.

Проектът се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие и средства от държавния бюджет, а целта е пунктът да отговаря на световните стандарти като външна граница на Европейския съюз, уточни Караиванов.

Началникът на Митница Свиленград запозна гостите и със структурата и дейността на митническата администрация. Той акцентира върху успехите в борбата с контрабандата и наркотрафика като представи сравнителен анализ през последните години.

Особен интерес прояви представителят на Световната банка към работата на Митница Свиленград във връзка с нарушенията на права върху интелектуална собственост, при които общият брой на задържаните от митническите служители на МП Капитан Андреево от началото на годината до момента стоки надхвърля 35 000 артикула. През изминалата 2012-та година количеството е надхвърлило 100 000 артикули.




Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини