Водопади от цветя в центъра на Хасково по проект за 5 милиона

Водопади от цветя, цветни конусовидни форми и нови за Хасково екзотични видове храсти и иглолистни дървета ще разкрасят центъра.

Новаторските решение за флората са само част от големия проект за близо 5 млн.лв. За финансирането по ОП „Регионално развитие“ за „зелени“ проекти, кметът Георги Иванов заедно с управниците на още 36 общини получи вчера от регионалния министър Екатеррина Захариева чек.

На пресконференция днес пък ресорният заместник-кмет Нели Станева, главният архитект на общината Кремена Цонева и шефът на екологията инж. Венета Тенчева представиха подробностите по разработката за „Зелена и достъпна градска среда“.

Безвъзмездното финансиране по проекта е 95%, а местното-5 на 100. Това означава, че от общинската хазна ще бъдат извадени като самостоятелно участие близо 250 000 лв.

Реконструкцията ще обхване централната градска част в ареала от общината, площадите „Свобода“ и „ Градски“ до паметника на Капитан Петко войвода и читалище „Заря“. Цялата площ е 30 декара, а срока за изпълнение на дейностите, който вече тече е 20 месеца, обясни заместник-кметът.

Идеята е реконструкцията да бъде направена в стила на вече обновената през 2003-2004 година централна градска част. Изцяло ново решение ще има за визията на градинката между общинската и областната администрации. Ще бъде изградена и чисто нова детска площадка на мястото на сегашната до паметника на Капитан Петко войвода. Новата ще бъде разширена като площ. Разширение е предвидено и за паркинга северно от читалище “Заря“.

В ценътра ще бъде подновено уличинто осветление и настилката, която ще е от павета. При тази смяна, ще бъде заменена и съществуващата подземна инфраструктура-ВиК и ел.мрежа, оптичните кабали. За целта общината вече има съгласувателни писма, уточни още арх. Цонева.

Интересни решения има и за обновяване на зелената част в центъра. Всички дървета, които са годни ще бъдат запазени, но е предвидено и залесяването на нови, нехарактерни за града досега иглолистни видове като декоративни форми на кедър, обясни и инж. Венета Тенчева.

Освен дървета, ще има и интересни храстови растения, като фотинията, която е с красиви червеникави листа. Нова екзотика в центъра на Хасково ще внесат и различните видове магнолии.

Същинската работа ще запачне след определянето на изпълнителите чрез обществени поръчки.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини