Григор Димитров постави на колене световния №1 в тениса

Григор най-после триумфира над тенисист от топ 4

Хасковлията Григор Димитров се прочу в целия спортен свят, като хвърли бомбата на годината с победата си над световния №1 в мъжкия тенис Новак Джокович на силния турнир от сериите Мастърс в Мадрид. До този момент българин не бе помирисвал Мастърс и не бе сънувал победа над водача в световната тенис ранглиста. Хасковлията обаче метна Джоко на сръбска скара и го опече на бавен огън за 7:6 6:7 и 6:3 в среща от втория кръг на турнира. Победата при това бе извоювана почти на куц крак, след като нашето момче получи крампи/схващания/ в левия крак в края на втория сет. Именно заради такива схващания, Гришо изтърва Надал на предходния Мастърс в Монте Карло. Сега обаче преодоля болката и с подкрепата на няколкостотин българи по трибуните. По едно време целия стадион ехтеше „Гришо, Гришо”. Коментаторите на Sky Sport, които предаваха директно, пък направо си глътнаха граматиката в търсене на още епитети за невероятния талант на нашето момче. Победата гарантира на Григор изкачване до рекордното му 26-то място в мъжката ранглиста, но по-важното е, че разби психологическата бариера от двубоите му с Топ 4 на световния тенис. До този момент нашия нямаше нито една победа срещу тях.

До невероятната победа се стигна след невероятна драма продължила 3 часа и 5 минути на централния корт. Българинът изигра великолепен първи сет и сервираше за спечелването му при 6:5. Обаче допусна да го пробият в 12-я гейм. Това по никакъв начин не разколеба Гришо, който обърна тайбрека от 4:6 до 8:6 точки. Само преди месец на турнира в Индиан Уелс хасковлията водеше на Джокович с 5:2 но изтърва сета. Сега обаче не допусна тази грешка. Мачът можеше да свърши много бързо, защото във втория сет Григор повече с пробив и 4:2. Точно тогава сърбинът получи нещо като изкълчен глезен и се стигна до 8 минутна лекарска намеса по средата на гейма?! В крайна сметка прекъсването изигра ролята си и Джокович върна пробива. Стигна се до тайбрек, а Григор не можеше да ходи от крампи. Добра се до мачбол, но ретурът му отиде в мрежата. В крайна сметка сърбинът спечели с 10:8. И може би очакваше че нашият ще се прекърши като десетките други тенисисти пропуснали шансовете си срещу световния №1.

Нищо подобно!

Първата българска ракета не намали темпото и с впечатляващо самочувствие заби два пробива в подаването на съперника, за да затвори третия сет с 6:3. В следващият кръг българския талант ще играе или с швейцарецът Станислас Вавринка или с квалификанта Сантяго Хиралдо от Испания. От големите в половината на Гришо е само Анди Мъри, който е всичко друго, но не и клей корт играч. Което разчиства пътя на нашия към най-голямата му мечта - среща на финал с кумира му и най-добър тенисист на всички времена Роджър Федерер.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини