Деница Сачева в МБАЛ Свиленград: България произвежда умове и таланти, които изтичат в чужбина

Водачът на листа на коалиция ДСБ – БДФ Деница Сачева посети МБАЛ – гр. Свиленград,  и се срещна с ръководството на болницата, лекари и специалисти по здравни грижи.

„Ние имаме най-добрата база за развитие на българското здравеопазване, защото в нашите редици са най-изявените български политици и лекари, направили най-много за българското здравеопазване през последните 23 години в страната. Предлагаме програма, която балансира интересите на здравноосигурените, пациентите, лекарите, здравните професионалисти и бизнеса в здравеопазването. Тя предвижда разходите за здравеопазване да бъдат повишени от 4,1 на 6% от брутния вътрешен продукт. Ние няма да позволим на хората, които са коректни платци на здравноосигурителни вноски, да им бъдат искани пари в медицинските и диагностични центрове и в болниците и ще възстановим солидарния модел на здравно осигуряване в страната. Същевременно няма да позволим българското здравеопазване да се развива за сметка на доходите на лекарите и като се експлоатира техният труд“, заяви Сачева.

„Днес пациентите се страхуват да отидат на лекар, защото могат да попаднат в спирала на бюрокрация и корупция, а лекарите се страхуват да практикуват медицина и да рискуват, защото могат да бъдат злепоставени, подслушвани, обвинени в престъпления. Страхът е сковал системата, а нито едно развитие не се основава на страх“, допълни кандидатът за народен представител.

„Специално внимание ще обърнем на специализацията и квалификацията на българските лекари, защото днес инвестициите в бъдещото поколение от големи имена в българската медицина е под всякаква критика. България произвежда умове и таланти, които изтичат в чужбина, което е напълно безотговорно и недалновидно.“

Сачева е член на екипа, започнал здравната реформа у нас през 1998 г. Тя е била един от първите 10 служители на НЗОК и началник на кабинета на д-р Илко Семерджиев в правителството на Иван Костов. Била е председател на Съвета на директорите на МБАЛ – Хасково.

„След края на нашия мандат оставихме зад гърба си проекти за над 80 млн. евро. Десет години след нас тези пари и идеите, за които бяха дадени, движеха системата по инерция. Хиляди хора ползваха продуктите на нашия начин на мислене и нашата визия. Днес се видя, че само с воля не може. Трябва и ум. Българското здравеопазване може да стане за пример в Европа само ако се върне обратно към солидарното здравно осигуряване и когато се скъсат окончателно оковите на Семашко мисленето в него“, каза още Сачева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини