Уругвай легализира еднополовите бракове

Президентът на Уругвай Хосе Мухика подписа закона за легализирането на еднополовите бракове, утвърден от парламента през април т.г., предаде БГНЕС.

Законът ще встъпи в сила след 3 месеца, като до август правителството трябва да приеме съответстващите нормативни и подзаконови актове. Въпреки че бе приет с голямо мнозинство в Палатата на депутатите (долната камара на парламента) и след това утвърден също с голямо мнозинство в Сената (горната камара), законът продължава да предизвиква остра полемика в уругвайското общество.

Сред най-големите противници на легализацията на еднополовите бракове е Католическата църква, която традиционно е със силни позиции в Южна Америка, в това число и Уругвай. "Този закон е в разрез с Божията промисъл", отбелязват епископите, като напомнят, че преди да стане папа Франциск I категорично се обявяваше срещу хомосексуалните бракове.

Съгласно закона, за брак в Уругвай вече ще се счита "съюз между две лица, възнамеряващи да встъпят в брак, без значение на половата им принадлежност и сексуална ориентация, с равни права и отговорности на двете страни, определяни от Гражданския кодекс".

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини