Уругвай узакони отглеждането и продажба на трева

Уругвай стана първата страна в света, която легализира отглеждането, продажбата и пушенето на марихуана.Социалният експеримент ще бъде отблизо наблюдаван от други страни, които дебатират либерализирането на дрогата, отбелязва Ройтерс.

Предложеният от правителството законопроект беше одобрен от 16 представители на Сената, а 13 бяха против. Така се позволява регулиране отглеждането, дистрибуцията и консумацията на марихуана с цел удар на престъпните групи в южноамериканската страна.

Поддръжници на законопроекта, някои от тях пушеха трева, се събраха до Конгреса, носейки зелени балони, ямайския флаг и пееха: „Култивирайте свободата, Уругвай отглежда".

Консуматорите на канабис ще могат да си купуват максимум 40 грама всеки месец от лицензирани фармацевти, ако са граждани на Уругвай, ако са над 18-годишна възраст и са регистрирани в правителствената дата база, за да се следят ежемесечните покупки. 

След въвеждането на закона в рамките на 120 дни, уругвайците ще могат да отглеждат до шест растения в техните жилища за една година или до 480 грама.

В клубове за пушене, с членове от 15 до 45 члена, ще могат да отглеждат до 99 растения на година.

Регистрираните ще могат да купуват марихуана от лицензирани аптеки от април.

В следващите 120 дни правителството трябва да въведе борд за контрол на дрогата, който ще регулира стандартите за отглеждане, ще фиксира цените и ще съблюдава консумацията.

Пушенето на марихуана е легално в Уругвай, ноотглеждането и продажбата бяха забранени до този момент.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини