България ще забрани отровните за пчелите пестициди

Национален протест на пчеларите, Снимка: bg.time.mk

Българското правителство ще промени позицията си и на предстоящото на 29-и април гласуване в Европейската комисия ще подкрепи забраната за пестицидите, заради които измират пчелите. Това съобщиха премиерът Марин Райков и министърът на земеделието Иван Станков, цитирани от БНР.

Те се срещнаха с пчелари от цялата страна, които се включиха в националния протест под наслов "Не на пестицидите, да спасим пчелите" на площад "Независимост" в столицата. До него се стигна, след като в началото на годината Брюксел поиска от страните-членки на ЕС да наложат забрана за употребата на опасните пестициди при слънчогледа, рапицата, царевицата и памука.
Тогава забраната беше подкрепена от 13 държави-членки, 9 я отхвърлиха, а 5, сред които и България, се въздържаха.

Марин Райков допълни, че днес официално е подписал позицията на България и тя ще бъде защитавана докрай от министъра на земеделието Иван Станков.

"Както в личен план, така и като ръководител на това правителство подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди. Ако ние днес не обърнем внимание на този проблем с пчелите, утре няма да има какво да ядем", категоричен бе премиерът.
  Протестиращите обявиха, че за последната година 30 процента от българските пчели са измрели заради употребата на неоникотиноидни пестициди. Според тях, ако това продължи, до 2 години в България няма да има пчели.

Много от протестиращите носеха малки листове с лика на Баба Ванга и нейното пророчество: "Ще дойде време пчелите да изчезнат".

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини