Откриха вратата на Царството на мъртвите

Италиански археолози съобщават, че са направили интересно откритие – те твърдят, че са намерили мястото, което, според древните римляни, се е намирала портата към Царството на мъртвите. По думите на изследователите, вратата към „отвъдното“ се е разполагала в древния град Хиераполис в Югозападна Турция, съобщава Daily Mail. Сега този град носи названието Памуккале и е известна туристическа дестинация. Разположението на този митичен „портал“ съответства и на местоположението, описано в историческите записки, коментират археолозите.

Ето как това място е описвано от гръцкия географ Страбон, живял в периода от 64 г. пр.н.е. до 24 г. от новата ера:

„Мястото е обвито в мъгла, толкова плътна, че през нея трудно може да се различи земята. Всяко животно, което премине от тук, го очаква смърт. Пуснах тук врабчета и те моментално умряха“.

Разкопките са проведени от група археолози, ръководени от професор Франческо де Андриа от университета Саленто. За своето откритие специалистите съобщиха на конференция в Истанбул.

Изследователите поясняват, че по-рано на въпросното място е била намерена статуя, която погрешно е била определена за фигура на Аполон. Сега вече се знае, че това е била статуя на Аид (Плутон според римската митология), бог на подземното царство. В полза на твърдението, че точно това място се е смятало за вход към света на мъртвите, говорят и откритите надписи, в които се споменават имената на Плутон и Персефона.

Интересно е, че явно не става дума само за мит, а за място, в което действително действат някакви странни сили. За това говорят и самите археолози.

„Ние сами се убедихме в смъртоносните свойства на пещерата по време на разкопките. Няколко птици умряха пред очите ни, когато прелетяха близо до отвора й“, коментира Франческо де Андриа.


Какви точно са причините за това смъртоносно влияние върху пернатите, учените не могат да дадат отговор на този етап.

Археолозите смятат, че мястото е било популярно сред поклонниците до IV век след Христа. През VI век то е било затрупано от християните. Освен това няколко земетресения също са нанесли значителни повреди на съоръжението.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини