Кабинетът намери 40 млн. лв. за бедните

Малко над 40 милиона лева отпуска кабинетът за подпомагане на най-бедните. Новината съобщи социалният министър Деяна Костадинова след заседанието на Министерски съвет.

Във вторник на заседанието на Тристранния съвет ще се обсъди към кои групи какво ще отиде, а следващата сряда на заседанието на кабинета ще бъде гласувано предложението. Това решение не бе взето лесно, обясни и премиерът Марин Райков.

Имаше гласували против от моите министри, посочи той и изтъкна, че някои ведомства приемали болезнено отпускането на този финансов ресурс. Заети сме да остържем всичко, което може, за да намерим ресурс, увери премиерът.

По думите му делегацията ни в Брюксел е била залята с голям обем документи малко преди пътуването в Брюксел.

Марин Райков се похвали, че в столицата на ЕС получил позитивни сигнали. Премиерът поискал от Херман Ван Ромпой помощ за анализ на ценообразуването на енергията у нас. Ромпой приел позитивно тази инициатива на кабинета. Двамата коментирали и младежката безработицата, като Райков е недоволен, че тя е достигнала вече 40%.

Трябва да предприемем спешни мерки, категоричен бе служебният премиер.

По думите му обаче най-важните разговори в Брюксел са провели министрите Екатерина Захариева и Асен Василев и затова Райков похвали професионализма им.

Строителният министър Захариева изтъкна от своя страна важността на разговора й с еврокомисаря Йоханес Хан за програмата за енергийна ефективност, която щяла да осигури много работни места и ще намали сметките за ток.

От ЕК са изразили съгласие да се увеличи безвъзмездната финансова помощ по програмата. Ще бъде направен секторен анализ на икономиката- това пък е коментирано с еврокомисаря Йотингер, отговарящ за енергетиката.
Затова и ЕК ще ни изпрати експерти в ДКЕВР и МИЕТ.

Икономическият министър Асен Василев също е очарован от разговорите в Брюксел. В края на април пак ще има среща с двамата еврокомисари, на които ще бъдат обсъдени първите резултати от експертния анализ.

Финансовият министър Калин Христов поясни, че парите са от финансовата издръжка на министерствата. Това е оптимизация в рамките на бюрокрацията, а не на делегирани бюджети, поясни той.

Максимално внимателно по думите му се е стремило да се намерят пари, за да се постигне нужният резултат. Пари ще се вземат от всички министерства без изключения, намеси се и Марин Райков. Неговото министерство също заделило средства от разходите си. Най-щедро се оказало обаче МРРБ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини