Пиреос банк купи гръцките филиали на 3 кипърски банки

Третият най-голям гръцки трезор – Пиреос банк, съобщи, че се съгласил да придобие всички депозити, заеми и клонове, собственост на дъщерните клонове на три кипърски банки, предаде БГНЕС.

Компанията обяви в комюнике, че гръцките филиали на Банк ъф Сайпръс, Сайпръс попюлар банк (СПБ или Лаики) и Хеленик банк са били придобити за 524 млн. евро в брой. Тя посочи, че клоновете, които са затворени вече повече от седмица, вероятно ще отворят врати в сряда.

"Всички операции ще се върнат към нормалния си бизнес курс", увери документът. "Клиентските депозити в гръцките клонове на Банк ъф Сайпръс, Лаики банк и Хеленик банк не са обект на никакви данъци или подстрижки, каквито се прилагат в Кипър", подчерта още комюникето.

Според гръцката преса Пиреос е вече втората водеща банка в южната ни съседка.

В резултат на споразумението Пиреос банк груп обединява активи в размер на 95 млрд. евро и разполага с общо 1660 клона и 24 хиляди служители.

Междувременно стана ясно, че кипърският министър на финансите Михалис Сарис е на мнение, че "подстригването" на големите депозити в банките на страната в рамките на спасителния план може да достигне 40%, предават западните агенции.

"Орязването може да бъде от такъв порядък, но не искам да изпреварвам събитията. От числата, които видях, може да се прогнозира такъв процент", заяви Сарис пред Би Би Си в отговор на въпрос може ли орязването да достигне 40%.

Той подчерта, че окончателно решение каква да бъде тази ставка още не е взето. Засега е известно, че влоговете над 100 000 евро ще бъдат обложени с еднократен данък от 30%. Министърът посочи още, че ограниченията в придвижването на капитали в кипърските банки може да продължат няколко седмици, но потвърди, че те ще бъдат отворени в четвъртък.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини