Римокатолическата църква избра нов папа

Светът има нов папа. От комина на Сикстинската капела вече излиза бял дим, което означава, че 115-те кардинали, които избират папата, са взели решение.

Новият папа е аржентинецът Хорхе Марио Берголио, който ще приеме името Франциск. Това е първият папа от Америка и първият йезуит. Новоизбраният папа се появи на балкона на базиликата Свети Петър, за да приеме овациите на ликуващата тълпа на площада.

Както е добре известно, според пророчеството на св. Малахия последният папа ще носи името Петър. Малахия е описал с голяма точност всички водачи на Римокатолическата църква, като папа Бенедекит XVI се счита за предпоследен в списъка му. Има обаче големи спорове дали всъщност между Бенедикт XVI и последния папа, който щял да носи името Петър Римлянина, няма още неизвестен брой папи.

Веднага след като белият дим се появи, тълпата започна да скандира "Habemus Papam!" ("Имаме папа!"), развявайки знамена на страни от цял свят.

Кардиналите бяха заключени зад стените на Ватикана и откъснати от външния свят от вчера в прекрасната ренесансова капела, без никакви записващи устройства.

Димът от комина беше създаден чрез изгарянето на бюлетините и изпращането на димен сигнал в две печки, поставени специално в един от ъглите на Сикстинската капела. Решението беше взето след пет гласувания - по-дълго, отколкото решението за Бенедикт ХVІ, наследил покойния папа Йоан Павел ІІ през 2005 г. Тогава той беше избран само с четири гласувания. Историческият избор след внезапното оттегляне на Бенедикт миналия месец беше следено на живо от телевизиите в цял свят, както и чрез социалните мрежи и смартфон приложения. Това е първият конклав отразяван в Туитър, припомня БГНЕС.

Ватиканът съобщи, че кардиналите, номинирани за следващ папа, ще се оттеглят в "Стаята на сълзите" до Сикстинската капела, за да облекат папските си одежди и след това ще се помолят в капелата Паулина преди да говорят на площад "Свети Петър".

Бразилецът Одило Шерер, канадецът Марк Уене и италианецът Анджело Скола са тримата фаворити. Всички те са с консервативни възгледи, каквито имаше и предишният папа, но се различават от неговия стил. Все пак изборът на папа е трудно прогнозируем. Другите възможни кандидати са Питър Търксън от Гана, Луис Антонио Тагле от Филипините и Тимъти Долан от САЩ.

Осемгодишният понтификат на Бенедикт ХVІ беше съпътстван от скандали и новият папа ще трябва да се изправи незабавно пред редица предизвикателства - да затвърди своята власт във Ватикана и да опита да върне в лоното католиците, които бяха отблъснати заради скандалите.

Ето списък с ключовите проблеми, с които бъдещият първосвещеник ще се сблъска:

- Сексуалните злоупотреби. След разкритията, че свещеници блудствали с деца в Европа и Съединените щати германецът се извини за ролята на църквата. Но мнозина искат да видят виновниците изправени пред съда.

- Прането на пари във Ватикана. Опетнена, че извършвала мрачни финансови сделки и поддържала отношения с мафията, Ватиканската банка обеща да засили усилията за борба с прането на пари. Бившият й ръководител бе уволнен през май м.г., но негов наследник все още липсва.

- Хомосексуланите и гейбраковете. Това е един от най-ключовите за Ватикана въпроси. Макар че осъждаше насилието срещу гейовете, Бенедикт отказваше да се отърси от ученията на църквата за традиционното семейство, бащата, майката и децата.

- Тайните и интригите. Погълнат от изследванията си, папа Бенедикт не успя да поеме пълен контрол или реформира Курията – тайния и влиятелен управленски орган на църквата. Доминираният от италиански духовници орган е ключът към папството, тъй като е способен да се намесва в решенията на първосвещеника и да запазва статуквото.

- Жените и ергенството при свещениците. Призивите от самопровъзгласили се свещеници да се сложи край на безбрачието и да се приемат жени в духовенството бяха отхвърлени от Бенедикт като егоистични. Той настоя, че църквата няма Божията власт да ръкополага жени и заяви, че безбрачието има централна роля в духовенството.

- Абортите. Бенедикт настояваше, че Ватикана има "дълг" да защитава "основните човешки ценности". Той определяше опитите да се "избират хора и изключват други от човечеството" като крайно неморални. През 2010 той назначи на висок пост канадския кардинал Марк Уле, който бе заявил, че абортът е "морално престъпление" дори при случаи на изнасилване.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини