Отново черен дим над Сикстинската капела

Черен дим излезе от комина на Сикстинската капела, показвайки, че все още не е избран нов папа, съобщава Reuters.

Във втория ден от конклава кардиналите все още не са достигнали до окончателно решение кой да стане глава на Римокатолическата църква.

След неуспешния вот във вторник вечерта, 115-те кардинали-електори гласуваха отново днес. До края на деня предстоят още две гласувания.

Кардиналите прекараха нощта в близка къща за гости и присъстваха на литургия в параклиса в Апостолическия дворец на Ватикана.

Събралите се имат тежката задача да изберат новия папа, след като папа Бенедикт XVI обяви през февруари, че иска да се оттегли. Той мотивира решението си с факта, че все по-трудно се справя със задълженията си, но се смята, че за решението му са допринесли редицата скандали и вътрешни противоречия в църквата.

Според прогнозите кардиналите ще стигнат до решение не по-рано от сряда следобед (14 март), но много експерти твърдят, че от комина на Сикстинската капела ще излезе бял дим чак на 15 март.

Според източници от Ватикана, цитирани от ИТАР-ТАСС, интронизирането на новия папа ще се състои на 19 март, а на церемонията ще има 160 чужди делегации от църковно и държавно равнище.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини