Искането на самозапалилия се Пламен Горанов

36-годишният Пламен Горанов, които почина в неделя вечерта, след като се самозапали в знак на протест, е държал плакат с надпис "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година", съобщи БГНЕС. Плакатът, който е написан на половин лист гипсокартон, беше показан днес на извънредна пресконференция в Районна прокуратура във Варна.

Все още не е установена течността, с която Пламен се е самозапалил. Намерени са две туби – една 12-литрова и една 5-литрова, която била празна. Запалка е предивзикала пламъците. Очаква се резултатите от аутипсията да пристигнат от болницата във Варна.

Разследването е съсредоточено в това да се открият жилищата, в които е живял Пламен. Мъжът е разполагал с две квартири в Добрич и една във Варна. Апартаментът в морския град не е открит. Прокуратурата излезе с официална молба, ако някой има информация къде се намира помещението, да помогне, за да се вземат вещи и материали, които да помогнат на разследващите.

Пламен се самозапали пред сградата на Община Варна в ранната сутрин на 20 февруари, след поредни дни на масови протести. Според прокуратурата той носел плакат с искане за оставката на кмета, който след инцидента бил скрит от един от притеклите се на помощ охранители на кметството.

Пламен бе човек с изявена гражданска позиция, противник на несправедливостта и готов да протестира в подкрепа на хора, изпаднали в беда. Пламен активно се включва в многохилядните граждански протести, които превърнаха Варна в "столица" на недоволството срещу лошото управление на ГЕРБ, бедността, корупцията и непосилните сметки на ток. Отчаян от положението, той се самозапали пред сградата на Община Варна.

Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му. Във Варна и страната организираха десетки акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен.



 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Го
    Голям Балама
    13 0
    21:54, 4 мар 2013
    Най - голямата и единствена гордост на нашите политици е, че тук промените през 1989г. станали по безкръвен начин.
    Само, че забравят да кажат каква цена плати народа за тази "нежна революция" - Въпиюща бедност и отчаяние. 85% процента от народа живее на границюта на оцеляването и едва ли ще издържи още много. Над 1 500 000 българия напуснаха България прокудени от политическата мафия и липсата на каквато и да е перспектива за работа и достойно съществуване. Набиращата все по - бързи темпове демографска криза, която по мое мнение е вече изтървана и необратима. 23 години целенасочен икономически и финасов геноцид над българският народ. Двама самозапалили се, от отчаяние пред общината в гр. Варна.
    Ето, това е цената на нашата "нежна и безкръвна революция"
  • 2
    Ив
    Ива
    11 0
    01:11, 5 мар 2013
    Вечна ти памет, Пламка... Не мисля че това беше правилният начин, но явно е бил твоят начин да покажеш докъде са ни докарали. Както винаги - неконвенционален, но стискам палци да има желания ефект. Няма да те забравим!
    Почивай в мир или преследвай противниците си и от там, където си сега - което намериш за добре :) Поклон, „Прометей сред Сизифовци“ (Шаркан)
Последни новини