Миньорите на бунт заради изключването на ТЕЦ-овете

Миньорите излизат на протест ако български централи, работещи с български въглища излезе от енергийния микс. Това заяви Валентин Вълчев от синдиката на миньорите към КНСБ. Енергийната система на България е правена от умни хора, а не от политици. Всички централи са необходими на системата, каза Вълчев. Миньорите ще протестират утре пред сградата на ДКЕВР, когато се очаква да бъдат намалени цените на тока.
Целта е всички централи да участват в микса, за да има работа за миньорите. Най-големите опасения за изключване е ТЕЦ Бобовдол Брикел и Марица Изток 2. Това означава, че 5000 миньори са на улицата. Нали разбирате какво ще стане тогава, попита риторично синдикалистът.
От няколко дни КНСБ предаде своите предложения на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев и президента Росен Плевнелиев. Част от тях са отпадането на такса зелена енергия, такса кафява енергия за когенерациите, добавката за американските централи, както и такса пренос за износ. Именно тази такса е 17,52 евро, докато всички страни около България тя е с нулева ставка, Турция е 3 евро, а в Румъния 10 евро.
В момента има 1060 мегавата зелена енергия, при искането едва за 160 мегавата, кой даде разрешение за толкова много централи, попита Вълчев.Шествието започва в 9.30ч. и в 10.00 ще пристигне пред сградата на ДКЕВР.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини