"Сън": Откриха откраднат „Страдивариус” у ромски бос в България

Цигулка на стойност 1,2 милиона паунда, открадната от лондонско кафе през 2010г. се оказа у ромски бос в България, пише британският в. „Сън”. Въпросният „Страдивариус” е бил собственост на виртуoзната цигуларка Мин Джин Ким, която наричала цигулката „моя живот”.

Крадецът, който е ирландец, се опитал да продаде инструмента за 100 паунда и е отказал да каже какво се е случило с него, след като накрая е бил арестуван.

Полицаите са смятали, че цигулката, направена през 1698 г. от италианския майстор Антонио Страдивари, е била отнесена в чужбина. Разследването е стигнало до ромския мафиотски бос Христо Върбанов в София. Той е бил арестуван, докато се опитвал да продаде ценния "Страдивариус" за около 250 000 паунда. Освен цигулката, ромът, който е и член на Върховното ромско мешере ( цигански съд б.р.) продавал и редки картини на неустановени до момента европейски майстори.

Британската полиция опитва да разбере нещо повече за историята на инструмента, но при положение, че в целия свят има само 400 такива цигулки, има голяма вероятност това да е тази на Ким.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини